Skip to content

Nevpa Bursa’da Büyümesini Sürdürüyor.

Nevpa Bursa’da Büyümesini Sürdürüyor.

Treyler ve frigofirik kasa üretiminde kullanılan üst ekipmanlarının imalatında sektörünün pazar lideri olan Nevpa Otomotiv, Bursa’daki yatırımıyla gücünü pekiştirdi. 2011 yılında Bursa’da üretime başlayan firma, büyüme hedefleri doğrultusunda yeni bir fabrika kurmayı planlıyor.

Tevfik Sayar tarafından 1952 yılında Sayar Ticaret adıyla ticari hayatına başlayan ve Nevpa Şirketler Grubu, 70 yıla yaklaşan tecrübesiyle treyler üst yapı ekipmanları üretiminde Türkiye lideri konumuna ulaştı. 
Nevpa Şirketler Grubu’nun Tevfik Sayar’ın torna atölyesinde başlayan macerası, bugüne geldiğinde 1’i Almanya’da olmak üzere toplam 4 fabrika ve 310 personel ile devam ediyor. Firmanın 70 yıla yaklaşan yolculuğunda bayrağı ailenin üçüncü kuşağı teslim almaya hazırlanırken, Nevpa Şirketler Grubu’nun kaliteden ödün vermeden büyüme çalışmaları da son sürat devam ediyor.
Tevfik Sayar’dan şirketi devralan Yönetim Kurulu Başkanı Recep Mesut Sayar’ın hem tesis yatırımları hem de teknolojik yatırımları neticesinde treyler üst yapı ekipmanları üretiminde Türkiye’de pazar lideri olmayı başaran firma, 2011 yılında otomotiv sektörünün üretim merkezi olan Bursa’da da ilk fabrika yatırımını gerçekleştirdi.Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde 55 kişilik personeliyle 11 yıldır üretim yapan Nevpa Otomotiv’in başında ise şirketin ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Tevfik Sayar bulunuyor. Aynı zamanda Nevpa Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi olan Tevfik Sayar, Bursa’ya yatırım yapmalarının kendileri için doğru bir karar olduğunu ve şehrin sanayi deneyimiyle ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşıladığını söyledi. 
Nevpa Otomotiv olarak dorsenin şasisi hariç tüm parçalarını imal ettiklerini söyleyen Tevfik Sayar, ürünlerini 55 ülkeye ihraç ettikleri bilgisini paylaştı.

Nevpa ürünlerini tüm  Türkiye ve dünyaya satıyor
Firma olarak sürekli gelişen bir yapıları olduğunu aktaran Sayar, “Şirketimizin kuruluş yeri olan Nevşehir’in ardından İstanbul ve Bursa’da da üretim tesislerimizi kurduk. Bunun haricinde Nevpa Europe ismiyle Almanya’da da bir şirketimiz bulunuyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan 11 satış noktamızda, ürünlerimizi kendi markamız adı altında, doğrudan tüketiciyle buluşturuyoruz” dedi.
Ar – Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerine ve Almanya’daki tesislerinde bu alandaki çalışmalara yoğunlaştıkları bilgisini paylaşan Tevfik Sayar, “Ürünlerimizin tamamını Bursa’da üretiyor ve dünyaya satıyoruz. Sadece Amerika Birleşik Devletleri pazarında yokuz. Çünkü onların kullandığı ölçü ve standartlar dünya genelinde kabul görenden daha farklı. Bunun için de tüm üretim süreçlerinizi yeni baştan düzenlemeniz gerekiyor” diye konuştu.

“Bursa ihtiyaçlarımızı karşıladı”
Nevpa Şirketler Grubu olarak Bursa’ya yatırım yapmalarının nedenlerini de açıklayan Sayar, burada en büyük etkenin Bursa’daki rekabetçi tedarikçi piyasası olduğunu söyledi. Nevşehir gibi sanayisi küçük bir ilde üretim yapmanın zorlukları olmasına rağmen bunun kendilerine iş gelişimi noktasında büyük tecrübe kazandırdığını belirten Sayar, bu tecrübe ile Bursa’da iş yapmanın kendileri açısından büyük avantaj olduğunu kaydetti. Sayar buna rağmen nitelikli ve sektör tecrübesine sahip çalışana ulaşmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Nevpa Otomotiv olarak mühendis ilanı verdiklerinde, çoğunluğu yeni mezun olmak üzere yüzlerce iş başvurusu aldıklarını belirten Tevfik Sayar, “Üretimde çalışacak, tecrübeli lazer kaynak ustası ya da lazer operatörü gibi personel arayışımızda yetişmiş elemana ulaşmak oldukça zor. Bu sebeple biz de bu çalışanları kendi bünyemizde yetiştirme yoluna gittik” dedi.

İkinci fabrika yatırımı yolda
Bursa’nın, Nevpa Otomotiv’in ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap verdiğinin altını çizen Sayar, “Tedarikçi firmaların fazla olması ve kaliteli üretim yapmaları nedeniyle çalışan sayımızı oldukça düşürdük. Nevşehir’de 150 kişiyle yaptığımız işi burada 50 çalışan ile yapabiliyoruz. İhtiyaç duyduğumuz parçaları tedarikçilerimize ürettiriyoruz. Böylece biz montaj ve ürün geliştirmeye daha fazla vakit ayırabiliyoruz. Önümüzdeki süreçte Bursa’daki yeni yatırımımızın temellerini atmayı planlıyoruz. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde 14 dönümlük arazide, içinde Ar – Ge merkezi olan fabrikamızın temellerini gelecek yıl atmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. 

Can kayıplarının önüne geçecek buluş
Tevfik Sayar, sektörde yaşanan teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, sürekli gelişmenin yollarını aradıklarını vurgulayarak: “Otomasyon süreçlerimizle hem daha hızlı ve hem de az hatalı üretim yapmayı sağladık. Üzerinde çalıştığımız ve çok önemsediğimiz bir proje var. Trafik kazalarında arabaların dorse altında kalması neticesinde can kayıpları yaşanabiliyoruz. Can kayıplarının önüne geçmek amacıyla salınımlı, çarpışmalarda arabaların altında kalmayacağı bir tampon üretmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. Bu yatırım tamamlanınca Bursa’da iki tesiste üretimimize devam edeceğiz.”

Aile şirketlerinde başarının anahtarı
Ticari hayatında 70 yıla yaklaşan ve üçüncü kuşağın görev aldığı bir aile şirketinde uzun ömürlü başarının kurumsallaşmadan geçtiğini söyleyen Nevpa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Sayak, “Şirkette görev alan tüm aile fertleri, çekirdekten yetişiyor. Görevlerini maaşlı personel gibi profesyonel bir şekilde ve bilinçle yapıyor. Kurumsallaşmayı sağlayamazsanız başarı gelmiyor. Aile fertleri de çekirdekten yetişip, iş süreçlerine hakim olduktan sonra yönetime dahil olunca daha sağlıklı bir yapı söz konusu oluyor” dedi.